Är det svårt ta hand om en fastighet?

Äger du din egen bostad? Hyr du? Eller äger du ett radhus, villa eller en bostadsrätt? Är du ung, kanske du äger din första bostadsrätt? Är du äldre och har barn, kanske du äger ditt radhus eller villa. De riktigt gamla, kanske har flyttat till en bostadsrätt. Så kanske livets cykel ser ut; först äger man sin bostadsrätt, sedan säljer man den för att flytta in i ett radhus eller villa. När man sedan är för gammal för att ta hand om sitt radhus eller sin villa så kanske man vill flytta in i en bostadsrätt så att man inte behöver skotta, klippa gräs, renovera eller städa en så stor bostad.

Kan du renovera din bostad själv?

Om du är ung och äger din första bostad, kanske du undrar om hur du tar hand om din egen bostad? Beroende på när den senast renoverades, så bör du renovera den. Att renovera på egen hand kan vara svårt, om du inte har gjort det förut. Det bästa som du kan göra är att antingen köpa in en sådan tjänst, med ROT-avdrag, då du äger din egen bostad.

Kan du måla, spackla och slipa på egen hand så är ju det mycket billigare. Då slipper du undan betalning för tjänsten och behöver bara köpa in materialet för renoveringen.

Ser man till det större perspektivet så behöver man även som bostadsrättsägare ta hand om själva fastigheten där man bor. Är man med i en bostadsrättsförening så har man väl valt en styrelse som tar hand om själva ägarskapet och förvaltningen av hela fastighetsbeståndet (husen som man tillsammans äger). Då har man ansvaret för renoveringen av fasad, såsom fönster, dörrar och väggarna. Man har ansvar för gemensamma utrymmen såsom tvättstugor, cykelrum, vind och förråd. Kanske er BRF har övernattningslägenheter eller festvåning eller liknande?

Om det händer något med fastigheten?

Men om det skulle hända något med fastigheten, är man ansvarig då också? Ja, sitter man i styrelsen, så är man alltid ansvarig för hela fastigheten. Det innebär att man alltid måste förbereda sig på det värsta. Och det enda sättet att förbereda sig på det värsta är att försäkra sig. Man skaffar helt enkelt en fastighetsförsäkring så att man får råd att åtgärda eventuella skador, såsom fukt, brand eller andra olyckor. Det kan också vara bra ifall man upptäcker att det behöver saneras (mot radon, PCB eller andra saker). Genom att ha en försäkring för sin fastighet så ser man till att få pengar ifall man måste punga ut med renovering av hela fastigheten. Är man inte van vid att läsa finstilta avtal, kanske man behöver hjälp att välja rätt försäkring för hela fastighetsbeståndet. Då kan man faktiskt få hjälp med det. Det finns fastighetsförsäkringsmäklare som också erbjuder rådgivning och ge upplysningar om hur det fungerar att försäkra hela fastigheten.