Avlopp i attefallshus av containrar

Funderar du på att bygga ett attefallshus, eller kanske rent av en s.k. Bolundare, av containrar på din tomt? Ett sådant hus kan ha många användningsområden. Om du vill bygga en gäststuga, en bastu eller ett hus som du ska hyra ut vill du troligen ansluta det till ditt befintliga avlopp. En relining kan göra detta möjligt.

Vid en relining kläs avloppsrören invändigt med ett plastmaterial, och rören blir mer eller mindre som nya. Det är i många fall ett bra alternativ till stambyte, men det kräver att rören är i någorlunda skick när arbetet inleds. Det finns fall då det inte är ett alternativ. Läs mer om relining här. 

En relining är billigare än ett stambyte, och flera forskare rekommenderar det i flerfamiljshus. Det skulle nämligen innebära att hyran inte behöver höjas lika mycket som efter ett stambyte, och hyresgästerna kan bo kvar. 

Relining vid utökning av avloppet

Vad har då relining med att bygga ett hus av containrar att göra? Om du vill ha vatten och avlopp i ditt containerhus behöver du ansluta det till det befintliga avloppssystemet. Det kommer att innebära en ytterligare påfrestning på ditt system. Även om dina avloppsrör har ganska många år kvar av sin livslängd, med nuvarande användning, kommer de kanske inte att hålla lika länge när påfrestningen ökar. Ett stambyte är en kostsam och omständlig affär, medan en relining kan ge ett lika bra resultat, till en bråkdel av kostnaden och besväret. 

För att veta om du kan göra en relining bör du först göra en rörinspektion. Där filmas dina rör inifrån med hjälpa av en liten kamera. Därigenom får du en bild av hur igensatta dina rör är, och också av eventuella skador. Därefter kan du, tillsammans med en projektledare, bestämma om du ska göra en relining, eller om du bör göra ett stambyte för att vara säker på att få ett fungerande avlopp i ditt nya containerhus.