Har du råkat ut för problem med hustillverkare?

Det är många människor som väljer att bygga hus idag, och de allra flesta blir väldigt nöjda med processen och sitt nya hus. Men det gäller dessvärre inte alla. I den här artikeln ska du få tips om hur du kan se till att undvika problem med en hustillverkare när du ska bygga hus.
Problem som kan uppstå när du ska bygga nytt
Vilka är då de vanligaste problemen kunder råkar utför när det handlar om husbygge:
- Man har inte satt sig in i ordentligt vem som har ansvaret i olika lägen.
- Bygget tar mycket längre tid än vad som har avtalats.
- Man upptäcker fel vid slutbesiktning som husleverantören vägrar åtgärda.
- Saker blir fel under konstruktionen, grundläggning till exempel.
- Det blir dyrare än du först trott, vilket kan göra att budgeten inte håller.
Det finns såklart fler problem som kan uppstå, men dessa skulle man kunna säga är det mest förekommande ändå. Såklart är det väldigt tråkigt för de familjer som hamnar i en sån här situation, det enda man vill är ju bara att få flytta in i sitt nya fina hus.
Men som tur är finns det vissa saker man kan göra för att undvika problem, även om det faktiskt är få byggprocesser som är helt förskonade från det. Det ska vi titta närmare på nu.
Hur undvika få problem när du bygger hus?
Det viktigaste är man lär sig noga om hur hela byggprocessen går till, hur ansvarsfördelningen kan se ut och hur man skriver ett bra avtal. På det sättet är det svårt att bli “lurad” av allt från säljare till hantverkare. Så läs på!
Här kommer en liten lista på saker du bör ha i bakhuvudet innan du skriver avtal med en hustillverkare:
- Finns det klausuler i avtalet som skyddar dig som kund? Till exempel kan det vara en god idé att avtala fram ett förseningsvite som gör att företaget blir ersättningsskyldig om bygget drar ut på tiden.
- Vad ingår egentligen i priset? Vissa oseriösa aktörer är otydliga med vad som faktiskt ingår. Tänk på att saker som elanslutning, avlopp, bygglovshandlingar och grundläggning kostar mycket pengar och ingår oftast inte i husleverantörens erbjudande.
- Ta reda på så mycket information du kan om företaget. Har företaget en bra och stabil ekonomi? Verkar ägarna seriösa? Har företaget funnits länge på marknaden?