Hur länge håller en ytterdörr?

Häromdagen iakttog jag några som klättrade på en fasad. Nej, det var inte någon som ville ha uppmärksamhet och som skulle visa upp sina konster i väggklättring. Det var två helt vanliga hantverkare med bygghjälmar på huvudet, antagligen arbetade de med renovering av en fasad. Det intressanta var att de hissade ner en hel dörr uppifrån en våning bra högt upp i luften. Först trodde jag att de hissade ner dörren bara med ett rep, men sedan såg jag att de använde sig av en vinsch som de vevade för att hissa ner dörren.

Bra med vinschar på byggställningar

Tänk så fiffigt med en vinsch som satt fast på byggställningen, tänkte jag och gick vidare. Sedan dess har jag gått förbi hantverkarna många gånger, varje dag faktiskt, eftersom byggnaden är på väg till och från mitt jobb. Därmed har jag sett hantverkarna bygga vidare och hissa dörrar både upp – och ner många gånger.

Vad kostar dörrar till BRF:er?

Vad dyrt det måste vara att montera dörrar på en hel BRF. Det tryggaste är väl att när man byter dörrar till en hel BRF så byter man väl till likadana dörrar men är inte det väldigt tråkigt? Tänk om man vill förändra fasaden? Måla om den? Få nya och pigga färger på dörrarna? Tänk att få en hel fastighet som har en helt ny färg, det måste ju nästan bli som att få ett nytt hus. Vad kan en dörr kosta? 10 000 kronor? Och hur länge håller en dörr som kostar 10 000 kronor? Kan de hålla i 50-60 år? Jag har aldrig bytt ut en dörr på en fasad. Dessutom, man har väl enbart balkongdörrar på en fasad, eller hur?

Och hur vet man vilken dörr man vill ha?

Företag som finns i Uddevalla (som har dörrar bland annat, och fönster) har ett showroom. Visserligen kan man ju se hur dörrarna ser ut på en hemsida på internet, men det är ju inte alltid som man riktigt får uppfattningen om hur de ser ut i verkligheten. Och så kan man ju alltid fråga om det går att måla om deras dörrar och om de är gjorda av något nytt material.