Vem ska lägga golvet?

Kan man lägga parkett i ett containerhus? Eller passar det bättre med andra material? Och vem ska lägga golvet i huset?

Håller du på att planera ett husbygge? Vare sig det rör sig om ett containerhus, ett kataloghus eller ett lösvirkeshus kommer golven att spela en viktig roll. De påverkar vårt välbefinnande genom hur de känns under våra fötter, men har även stor betydelse för den estetiska upplevelsen av ett rum. 

Valet av golv har också stor betydelse för hur lätt det är att hålla rent. Många som köper äldre hus river ut plast- och linoleummattor, bara för att upptäcka att det dels är svårt att hålla det gamla undergolvet rent. Det blir dessutom dragigare i huset efter denna åtgärd. 

Golvläggning i nya hus

Vill du vara säker på att golvet ska fungera i det aktuella rummet, och i huset som helhet, bör du rådfråga en golvläggare. Golvläggning handlar nämligen till stor del om att anpassa golvet efter huset. Olika rum kan vara olika känsliga, framför allt om huset är utbyggt i omgångar. Risken för sättningar gör att olika material passar i olika rum, men det handlar också om hur väl materialen tål vatten. Ingen lägger ett parkettgolv i ett badrum, men i ett kök kan det fungera. 

Sedan har vi det estetiska. Vilken typ av golv passar i ett visst hus? Måste man ha heltäckningsmatta i ett 70-talshus? Och vilken typ av golv passar i så fall i ett containerhus?

Visst kommer det nya golvmaterial, och en del av dem kan passa i ett nytt hus. Men viktigare, när man har möjlighet att välja helt själv, är att golvet passar med ens inredningsstil, och också med rummets användningsområde.